Ορθοδοντική

Τι είναι η ορθοδοντική ;
Η Ορθοδοντική έχει ως αντικείμενο την μελέτη της αύξησης του προσώπου και της ανάπτυξης των οδοντικών φραγμών καθώς και την πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.

Ποία είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη ορθοδοντική εξέταση ;
Όλα τα παιδία θα πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προλάβει οδοντικά προβλήματα, τραυματισμούς πρόσθιων δοντιών καθώς και προβλήματα αρμονίας του προσώπου. Επιπλέον η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και συχνά συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μόνιμων δοντιών ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης στο μέλλον.

Ποία είναι η κατάλληλη ηλικία για ορθοδοντική θεραπεία ; 
Η κατάλληλη ηλικία για έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας καθορίζεται από τον θεράποντα ορθοδοντικό ανάλογα με τη φύση του προβλήματος. Θεραπεία μπορεί να γίνει και σε ενήλικες σε οποιανδήποτε ηλικία.

Ποίοι είναι οι στόχοι της ορθοδοντικής θεραπείας ;
Η ορθοδοντική θεραπεία έχει σαν στόχο όχι μόνο την αισθητική αλλά και τη λειτουργική αποκατάσταση των δοντιών και γενικότερα του στοματογναθικού συστήματος και του προσώπου. Χάρη στην ορθοδοντική θα χαιρόμαστε στο μέλλον ένα όμορφο χαμόγελο και στόμα με σωστή λειτουργία και καλύτερη υγεία.

Ποια σημάδια θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο ορθοδοντικό ιατρείο ;

Τρίξιμο δοντιών, γνάθοι που κάνουν θόρυβο, δυσκολία στη μάσηση ή την ομιλία.

Τι μηχανισμοί θα χρησιμοποιηθούν για την ορθοδοντική θεραπεία μου ; Τι διάρκεια θα έχει η θεραπεία μου ;
Οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καθορίζονται από το θεράποντα ορθοδοντικό. Αυτοί μπορεί να είναι κινητοί μηχανισμοί ( ο ασθενής μπορεί να τα αφαιρεί και να τα επανατοποθετεί μόνος του ) ή ακίνητοι μηχανισμοί ( προσκολλούνται από τον ορθοδοντικό στα δόντια και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή ). Οι ακίνητοι μηχανισμοί μπορούν να τοποθετηθούν στη χειλική ( μπροστά ) ή στη γλωσσική ( πίσω) επιφάνεια των δοντιών.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και επηρεάζεται άμεσα από τη συνεργασία του ασθενή.

Θα χρειαστεί να γίνουν εξαγωγές μονίμων δοντιών στα πλαίσια της ορθοδοντικής μου θεραπείας ; 
Ο θεράπων ορθοδοντικός θα κρίνει αν η θεραπεία απαιτεί εξαγωγές δοντιών για να επιτευχθεί το μέγιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Θα χρειαστεί να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου ; 
Ναι! Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας είναι αυξημένος. Έτσι είναι απαραίτητος ο έλεγχος κάθε εξάμηνο ή και συχνότερα από τον οδοντίατρο, καθώς και ο καθαρισμός και φθορίωση των δοντιών.