Skip to content Skip to footer

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ / ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η περιοδοντική νόσος είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων. Προκαλείται από βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια και τα ούλα σας. Καθώς εξελίσσεται η περιοδοντίτιδα, τα οστά και τα δόντια μπορεί να υποστούν βλάβη. Ωστόσο, εάν η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται νωρίς και διατηρείται σωστή στοματική υγιεινή, η βλάβη μπορεί να σταματήσει.


Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή κατά τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα κακή αναπνοή αλλαγές στη θέση των δοντιών ή χαλάρωση των δοντιών ούλα που υποχωρούν κόκκινα, μαλακά ή πρησμένα ούλα συσσώρευση πλάκας ή πέτρας στα δόντια, πόνος κατά το μάσημα, απώλεια δοντιών, δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της περιοδοντικής νόσου συχνά δεν είναι πολύ αισθητά. Ο οδοντίατρός πιθανότατα θα είναι ο πρώτος που θα τα επισημάνει στο πρώτο της στάδιο που είναι η ουλίτιδα πρίν εγκατασταθεί η χρόνια ουλίτιδα και ακολουθήσουν τα τρία στάδια τησ περιοδοντίτιδας καταλήγοντας στην απώλεια των δοντιών λόγω κινητικότητας. Οι υγιείς άνθρωποι έχουν συνήθως εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στο στόμα τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα. Όταν δεν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας κάθε μέρα, τα βακτήρια μεγαλώνουν και συσσωρεύονται στα δόντια. Η περιοδοντίτιδα προκαλείται συνήθως από την κακή οδοντική υγιεινή. Όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και δεν καθαρίζετε σε δυσπρόσιτα μέρη στο στόμα σας, συμβαίνουν τα εξής:

Τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν μια ουσία, γνωστή ως οδοντική πλάκα. Εάν δεν αφαιρέσετε την πλάκα βουρτσίζοντας, τα βακτήρια εναποθέτουν μέταλλα μέσα στην πλάκα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η εναπόθεση ορυκτών είναι γνωστή ως πέτρα, η οποία θα ενθαρρύνει τη βακτηριακή ανάπτυξη προς τη ρίζα του δοντιού.

Η ανοσολογική απόκριση του σώματός στην ανάπτυξη βακτηρίων οδηγεί σε φλεγμονή των ούλων.

Η προσκόλληση των ούλων στη ρίζα ενός δοντιού διακόπτεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να σχηματιστεί περιοδοντικός θύλακας (διάκενο) μεταξύ των ούλων και της ρίζας.

Τα επιβλαβή αναερόβια βακτηρίδια αποικίζονται στο διάκενο και πολλαπλασιάζονται, απελευθερώνοντας τοξίνες που μπορεί να βλάψουν τα ούλα, τα δόντια και τις υποστηρικτικές δομές των οστών.

Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, όπως:

-το κάπνισμα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για περιοδοντίτιδα
-διαβήτης τύπου 2
-ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (όπως όταν συμβαίνει εμμηνόρροια, εγκυμοσίνη ή εμμηνόπαυση, οι οποίες μπορούν να κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα
-καταστάσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα,
-φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα
-γενετικά αίτια (γονίδια)
-κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βιταμίνης C.

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα;
Η θεραπεία αποσκοπεί στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριακών εναποθέσεων στα δόντια και τα ούλα με σωστή καθημέρινη στοματική υγιεινή και επάγγελματικό καθαρισμό και ριζική απόξεση με υπερήχους εργαλεία χειρός και χρήση laser όπου απαιτήται.

Ποιες είναι οι πρακτικές στοματικής υγιεινής;
Η ομάδα οδοντιατρικής φροντίδας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης του αριθμού των βακτηρίων στο στόμα σας, κάτι που περιλαμβάνει τη διατήρηση των δοντιών και των ούλων καθαρά. Ο οδοντίατρος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις οδοντόβουρτσες και το οδοντικό νημα και μπορεί να συστήσει άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής, όπως μια επιλογή οδοντόπαστας ή κάποιο στοματικό διάλυμα.

Τι περιλαμβάνει ο επαγγελματικός καθαρισμός;
Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού καθαρισμού, ο οδοντίατρος σας θα αφαιρέσει τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας από τα δόντια και τις ρίζες τους και στη συνέχεια θα γυαλίσει τα δόντια σας και θα τα βουρτσίσει με φθόριο. Τυχόν περιοδοντικές εσοχές που έχουν σχηματιστεί μπορεί να απαιτούν βαθύ καθαρισμό για να καταστεί δυνατή η επούλωση. Μια βαθιά μέθοδος καθαρισμού θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας και θα αφαιρέσει επίσης τυχόν τραχιά σημεία στη ρίζα των δοντιών, όπου τα βακτήρια τείνουν να συγκεντρώνονται.